Seniorboende – ett boende för dig 55+

Ett seniorboende är ett bostadsområde avsett för dig som är över 55 år och som vill bo med personer som är i samma ålder. Seniorboendet är inget ålderdomshem utan ett hem för dig som aktiv pensionär som vill hitta på saker med andra.


Krav för att bo i seniorboende

Seniorboende

För att få bo i ett seniorboende måste du vara mellan 55-75 år.

Bara för att du inte får ansöka om ett seniorboende när du är över 75 år behöver detta inte betyda att du inte får bo kvar efter att du fyllt 75. Så länge du klarar dig själv och inte behöver någon vård och hjälp så får du bo kvar så länge du vill.

Det kan också vara långa köer till seniorboenden. Därför kan det vara smart att ställa sig i kö redan i 40-50 års ålder.

Du kan även oftast behöva skicka in en intresseanmälan för att komma i kontakt med den förening som har seniorboendet.

Varför bo i seniorboende?

Hög komfort

Ett seniorboende fungerar precis som en vanlig hyreslägenhet fast med utökade bekvämligheter. Bostäderna har alla hiss samt att badrummen ofta är stora och rymliga.

I lägenheterna finns det i stort sett inga trösklar och det går utmärkt att köra bilen ända fram till entréporten. Dessutom brukar inomhustemperaturen vara något högre än normalt, på cirka 22 grader.

Gemensamma aktiviteter

På seniorboenden så finns det ofta gemensamma aktiviteter och en gemenskap. Det finns många aktiviteter så som studiecirklar, målning, släktforskning, spel, golf, fika… ja, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Ni i föreningen kan nämligen själv dra i gång och starta aktiviteter.

Seniorboende utomlands

Det finns även flera svenska seniorboenden utomlands. Både i Asien och Europa. Vanligast är det med svenska seniorboenden i Frankrike, Spanien och i Thailand.

Definition

Guy Lööv, socialpolitiskt sakkunnig på pensionärernas riksförbund definierar seniorboende på följande sätt:

”Det finns ingen bestämd definition utan boendeformen förekommer i en mängd olika skepnader. Det gemensamma är att bostäderna upplåts åt personer som betraktas som seniorer. En vanlig nedre åldersgräns är 55 år. Upplåtelseformen kan vara både hyresrätt och bostadsrätt. Ofta utmärks senior­boenden också av en god tillgänglighet och tillgång till gemensamhetslokaler. En hel del av dessa boenden har en övre ålders-gräns för att få flytta in. Denna gräns brukar ligga på 75 år. Därmed finns det alltså seniorboenden som i praktiken tillämpar åldersdiskriminering.”

Förväxla inte med äldreboende

Seniorboende ska inte förväxlas med ett äldreboende, dit du kommer om du inte längre kan ta hand om dig själv.